Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Κεντρική Ένωση Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νεολαίας

Η κεντρική ένωση δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων νεολαίας είναι ένας θεσμός που πρόσφατα ανέλαβε δράση, με σκοπό να συντονίσει και να ενισχύσει τις προσπάθειες των ΔΗΣΥΝ όλης της χώρας.
Τα ΔΗΣΥΝ, εδώ και 12 χρόνια, σε όσες πόλεις δραστηριοποιούνται, επιδεικνύουν αξιόλογο έργο σε τομείς όπως ο πολιτισμός και ο εθελοντισμός, η προώθηση των αιτημάτων των μειονοτήτων, η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, της εγκληματικότητας, του αναλφαβητισμού. Οι νέοι που ξεκινούν την ενασχόληση με τα κοινά μέσω των ΔΗΣΥΝ αποκτούν εμπειρίες και γνώσεις που σε ορισμένες περιοχές ήδη αξιοποιούν με τη συμμετοχή τους σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πασίγνωστο ακόμα και εκτός Ελλάδας είναι το φεστιβάλ του ποταμού Άρδα. Το οποίο διοργανώνει το οικείο ΔΗΣΥΝ κάθε χρόνο και προσελκύει επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό.
Η ΚΕΔΗΝΟΣΥΝΕ από την ίδρυσή της έθεσε ως πρώτο στόχο τη συνταγματική κατοχύρωση των ΔΗΣΥΝ και κατέβαλε προσπάθειες, ώστε αυτός ο θεσμός που συνδέει τους νέους με τα τοπικά προβλήματά τους, τους δίνει έμπνευση να αναζητήσουν τις λύσεις τους και βήμα να εκφραστούν δημόσια, να αναγνωριστεί από την πολιτεία και να ενισχυθεί.
Τα εμπόδια που συνάντησε από όργανα της συντήρησης δεν την κατέβαλαν. Όσο κι αν η δυνατή φωνή των νέων φοβίζει τους βολεμένους, όσο κι αν το πολυθρύλητο χάσμα των γενεών έχει εμποτίσει τις σκέψεις αρκετών, όσο κι αν τα μικροπολιτικά συμφέροντα που θα μπορούσαν να θιχτούν από μια ενεργή και ενημερωμένη νεολαία αντέδρασαν, η επιμονή των μελών της ΚΕΔΗΝΟΣΥΝΕ και οι επιμελώς τεκμηριωμένες θέσεις της, πέτυχαν την κατοχύρωση των ΔΗΣΥΝ με το νέο κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πλέον κάθε δήμος δικαιούται, αλλά και υποχρεούται να έχει ΔΗΣΥΝ. Πλέον και ο δικός μας δήμος δίνει βήμα στους νέους του. Με συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των νέων με ηλικία 15-27ετών, σε συνεννόηση με όλους τους φορείς και με την ενίσχυση της ΚΕΔΗΝΟΣΥΝΕ το ΔΗΣΥΝ Νάξου είναι υπό σύσταση!
Οι στόχοι κάθε ΔΗΣΥΝ επηρεάζονται από τοπικούς παράγοντες, έχουν μια ομοιογένεια όμως. Παντού τα προβλήματα ανεργίας απασχολούν τους νέους και ειδικά στη Νάξο η εποχιακή ανεργία χρειάζεται λύσεις. Παντού τα προβλήματα εκπαίδευσης μειώνουν την αξία του ανθρωπίνου κεφαλαίου και ειδικά στη Νάξο χρειάζεται προσπάθεια για σωστή ενημέρωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα. Το πρόβλημα των ναρκωτικών ποτέ δεν βρήκε συντονισμένο σχεδιασμό για την επίλυσή του και κάθε καλοκαίρι μεταφέρεται και στον τόπο μας. Η ανασφάλεια και τα προβλήματα της καθημερινότητας υποσκάπτουν την ποιότητα ζωής και συχνά γίνονται αιτία για απομάκρυνση των νέων από την επαρχία.
Η απαρίθμηση των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι μπορεί να μη σταματήσει ποτέ. Εκείνο όμως που τερματίζεται με τη λειτουργία κάθε δραστήριου ΔΗΣΥΝ είναι η απάθεια, η απαξίωση, η αναισθησία των νέων απέναντι στα δύσκολα και επακολούθως η αδιαφορία των αρμοδίων απέναντι στους νέους.
Το ΔΗΣΥΝ Νάξου ανοίγει τις πύλες του σε όλους τους νέους του δήμου με σκοπό να δώσουμε όλοι μαζί ό,τι μπορούμε στον τόπο και στους εαυτούς μας και να ανακαλύψουμε τα όρια των δυνατοτήτων που μας δίνει η συμμετοχή, αλλά και την ίδια τη χαρά της συμμετοχής και της δημιουργίας, της προσφοράς και της συνεργασίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: